Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Απάντηση στην ανοιχτή επιστολή του Ν. Τ. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. - Δράμας












ΣΥΡΙΖΑ Δράμας



Ενόψει των βουλευτικών εκλογών ως Νομαρχιακό Τμήμα της  ΑΔΕΔΥ Νομού Δράμας, μας ζητήσατε να τοποθετηθούμε και να δεσμευτούμε σχετικά με τα παρακάτω ζητήματα:
1.   Απολύσεις – μετακινήσεις και εργασιακή εφεδρεία Δημοσίων Υπαλλήλων.
Eννοείται πως διαφωνούμε με τις απολύσεις των δημ. υπαλλήλων. Μάλιστα δεν θεωρούμε πως είναι πολλοί οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά ανορθόλογα κατανεμημένοι, λόγω του πελατειακού και ρουσφετολογικού τρόπου λειτουργίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που όταν κυβερνούσαν άλωναν και το κράτος
Στην σημερινή συγκυρία η επίθεση στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι ολομέτωπη. Πρόκειται για την κορύφωση μιας διαδικασίας των νέο-φιλελεύθερων πολιτικών και οικονομικών ελίτ που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες με διπλή στόχευση:
1. αφενός, την συρρίκνωση του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και την μείωση συνολικά της απασχόλησης σε αυτούς τους τομείς και
2. αφετέρου, την αλλοίωση του ποιοτικού περιεχομένου, τόσο των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις οικείες δομές ή φορείς προς όφελος των ιδιωτικών επιχειρήσεων, όσο και των εργασιακών σχέσεων για αυτούς που θα απασχολούνται σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο στον δημόσιο τομέα.
Φυσικά και είμαστε αντίθετοι στη εργασιακή απορρύθμιση στο Δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα όμως θέλουμε και ένα Δημόσιο τομέα  με τον οποίο να επιδιώκεται :
• Εξασφάλιση ενός ποιοτικά υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και αγαθών.
• Ο Δημόσιος Τομέας και οι Δημόσιες Επιχειρήσεις να είναι συνεχώς στην κρίση της κοινωνίας για την κοινωνική αποτελεσματικότητά τους. Με εμβάθυνση της δημοκρατίας, που σημαίνει τη συμμετοχή των εργαζομένων και των χρηστών στις αποφάσεις,. Έτσι μπορεί να χτυπηθεί ο κρατισμός, η γραφειοκρατία, η διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις.

2.           Συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων, Νοσοκομείων, Οργανισμού εργατικής εστίας.
Είναι γνωστές οι θέσεις μας ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε ενέργεια συρρίκνωσης ή υποβάθμισης  στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας
Παλεύουμε για την υπεράσπιση, αναβάθμιση και διεύρυνση του δημόσιου, δωρεάν και κοινωνικού χαρακτήρα της Παιδείας που θα εξασφαλίζει την ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση σε όλα τα παιδιά ανεξάρτητα της κοινωνικής θέσης της οικογένειάς τους, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Θεωρούμε επιβεβλημένη την οργανική σύνδεση της εκπαίδευσης με το πολιτιστικό γίγνεσθαι με επαρκή δημόσια χρηματοδότηση και εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών για την πολιτιστική δημιουργία. Περιφερειακή πολιτιστική πολιτική με αποκέντρωση των πολιτιστικών υπηρεσιών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ την έχει καταγγείλει ως σκάνδαλο ειδικά την κατάργηση του ΟΕΚ, μια και ο ΟΕΚ δεν επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό! Και βέβαια δημιουργείται ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, γιατί χιλιάδες δανειολήπτες και εργαζόμενοι που παίρναν επιδότηση ενοικίου μένουν ξεκρέμαστοι. Πρόβλημα θα δημιουργηθεί και με τον κοινωνικό τουρισμό.
3.   Κοινωνική ασφάλιση και κατάρρευση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Θα εργαστούμε για ένα δημόσιο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που θα εξασφαλίζει την στήριξη και την ζωή με αξιοπρέπεια όλων.
Δωρεάν αναβαθμισμένη δημόσια υγεία και περίθαλψη για όσους και όσες κατοικούν στην χώρα.
Οι βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική ασφάλιση είναι οι εξής::
* Αύξηση των πόρων της κοινωνικής ασφάλισης με:
- Καθιέρωση της τριμερούς συμμετοχής με τη συνεισφορά του κράτους, κατά τα 3/9 του συνόλου των εισφορών, που ισοδυναμεί με το 10% του μισθού κάθε εργαζόμενου.
- Πλήρη ασφάλιση ανασφάλιστων ή μερικώς ασφαλισμένων εργαζομένων.
- Νομιμοποίηση και ένταξη των μεταναστών στο ασφαλιστικό σύστημα.
- Απόδοση στην κοινωνική ασφάλιση του 50% των προστίμων που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις για φοροδιαφυγή και για περιπτώσεις αισχροκέρδειας και δημιουργίας καρτέλ.
* Καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας με:
- Ενίσχυση με προσωπικό, μέσα και πόρους των ελεγκτικών οργάνων και συνεργασία τους για ανασφάλιστη εργασία και εισφοροδιαφυγή.
- Θεσμοθέτηση του κοινωνικού και εργατικού ελέγχου.
- Κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων στην απόδοση των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας στα Ταμεία και αύξηση των προβλεπόμενων ποινών για όσους χρησιμοποιούν ανασφάλιστη εργασία.
* Μεταρρύθμιση και αναβάθμιση του ασφαλιστικού συστήματος:
- Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, και συγκεκριμένα των νόμων 1902/90, 2084/92, 3029/02, 3655/08.
- Κατάργηση όλων των ασφαλιστικών διακρίσεων με βάση την ηλικία ή την ημερομηνία της πρώτης ένταξης σε ασφαλιστικό ταμείο.
- Γενικά όρια συνταξιοδότησης, όπως ήταν πριν το 1990, δηλαδή 65 έτη για τους άνδρες και 60 για τις γυναίκες, με 5 χρόνια λιγότερα για τα βαρέα και ανθυγιεινά.
- Ασφαλιστική κάλυψη του χρόνου ανεργίας, ασθένειας, λοχείας και στρατιωτικής θητείας.
- Υπολογισμός της κύριας σύνταξης στο 80% των συντάξιμων αποδοχών του τελευταίου χρόνου ασφάλισης ή του καλύτερου χρόνου της τελευταίας 10ετίας και της επικουρικής, ως κατώτατης βάσης, στο 20% του συντάξιμου μισθού.
- Τροποποίηση του καθεστώτος διαδοχικής ασφάλισης ώστε να μην οδηγεί σε μείωση των συντάξεων.
- Καθιέρωση βιβλιαρίου υγείας για όλους όσοι κατοικούν στην Ελλάδα.  



4.   Μισθολογική εξαθλίωση με αφορμή το νέο ενιαίο μισθολόγιο.

Αν και το ενιαίο μισθολόγιο ήταν ένα μακροχρόνιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος προφανώς και είμαστε αντίθετοι σε ένα ενιαίο φτωχολόγιο.

Το «πογκρόμ» απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους, είτε μέσω του «ενιαίου μισθολογίου» είτε μέσω της «εφεδρείας», θα οδηγήσει χιλιάδες στη συνταξιοδότηση. Από δημοσιονομική άποψη, η μαζική και απότομη συνταξιοδότηση δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων θα επιδεινώσει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων του Δημοσίου, που θα χρειαστούν επιχορηγήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Την ίδια στιγμή, η τεράστια συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων, είτε λόγω του ενιαίου μισθολογίου είτε λόγω της εφεδρείας, αποδυναμώνει σημαντικά τα φορολογικά έσοδα τόσο άμεσα όσο και έμμεσα μέσω της επιδείνωσης της ύφεσης. Η άμεση επιβάρυνση οφείλεται στην μείωση των φορολογικών εσόδων μέσω της μείωσης του μισθού. Και ειδικά, η μείωση αυτή είναι σημαντική γιατί επιβάλλεται στους πιο «συνεπείς» φορολογούμενους, τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να φοροδιαφύγουν.


Ως επίλογο θα πρέπει να σημειώσουμε και τις ευθύνες των καθεστωτικών παρατάξεων που ηγεμονεύουν στην ΑΔΕΔΥ , οι οποίες και είναι πολύ μεγάλες καθώς κράτησαν στάση άλλοτε υποστήριξης, άλλοτε ανοχής και εκάστοτε (για την τιμή των όπλων) «αγωνιστική».

Ευχαριστούμε


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου