Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ


Ο υπηρεσιακός Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέστειλε εγκύκλιο με την οποία επιχειρείται εκ νέου ο καθορισμός των απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών προκειμένου να χορηγείται με νέα κριτήρια το σχετικό επίδομα στους υπαλλήλους που υπηρετούν σε αυτές.

Μας δημιουργεί αλγεινή εντύπωση η βιασύνη ενός υπηρεσιακού υπουργού να εκδώσει μια τέτοια σημαντική εγκύκλιο, παραμονές των εκλογών και να μην αφήσει ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα να το χειριστεί μια κυβέρνηση που θα προέκυπτε από την ψήφο του Ελληνικού λαού.

Η εγκύκλιος στο σύνολο της χαρακτηρίζεται απαράδεκτη καθώς όχι απλά προχωρεί με έμμεσο τρόπο σε μείωση εισοδήματος αλλά και αποπροσανατολίζει προκειμένου να μην αντιμετωπίζεται το πραγματικό πρόβλημα που είναι η οικονομική αφαίμαξη και υποβάθμιση του δημόσιου υπαλλήλου,  αλλά να ασχολούμαστε με το ποιος δικαιούται και ποιος όχι το επίδομα.

Τα κριτήρια που θέτει ο υπηρεσιακός Υπουργός δεν έχουν σχέση με την σημερινή πραγματικότητα και μας δημιουργούν τεράστια ερωτηματικά για τις προθέσεις των εμπνευστών της εγκυκλίου αυτής.

Από την ανάγνωση της εγκυκλίου προκύπτει το απαράδεκτο γεγονός ότι για μια ακόμη φορά ο Ν. Δράμας αντιμετωπίζεται με διαφορετικά κριτήρια από τους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης γιατί ενώ οι νομοί Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου αναφέρονται ρητά στο            1ο κριτήριο της εγκυκλίου κατά αδικαιολόγητο τρόπου εξαιρείται ο νομός μας.

Στα κριτήρια που θα έπρεπε να προσμετρηθούν προκειμένου να χαρακτηρισθεί μια περιοχή ως «Παραμεθόρια και Απομακρυσμένη», πέρα από το στοιχείο της απόστασης από τα χερσαία σύνορα και μάλιστα σε ευθεία γραμμή, είναι και άλλα χαρακτηριστικά όπως π.χ. η πραγματική δυνατότητα πρόσβασης από και προς αυτή, η δυνατότητα επικοινωνίας και αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των πολιτών και σε τελική ανάλυση η σύμφωνα με το πνεύμα του νόμου πραγματική ανάγκη ενίσχυσης και παροχής κινήτρων, με σκοπό τόσο την βελτίωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος όσο, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, την προσέλκυση ενδιαφέροντος προκειμένου (δημόσιοι) κυρίως υπάλληλοι να εγκατασταθούν σε έναν νομό, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να στελεχώσουν επαρκώς, επαξίως και αποτελεσματικώς την δημόσια διοίκηση της περιοχής.

Στον Νομό Δράμας συντρέχουν προϋποθέσεις που καθιστούν αναγκαία τη συνέχιση  καταβολής του επιδόματος όπως:

·         Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης είναι από τις φτωχότερες ελληνικές περιφέρειες, όπως προκύπτει από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ενώ ο Νομός Δράμας είναι ο φτωχότερος της Περιφέρειας. Προβληματική περιοχή λόγω οικονομικής υστέρησης είναι από τις πιο υπανάπτυκτες περιφέρειες όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης (ανεργία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 22,7%, Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία στο 57,1 % του εθνικού μέσου όρου, Περιφερειακό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν /κεφαλή 74,4 % ).
·         Δυσχερής δυνατότητα πρόσβασης γιατί είναι ο μόνος Νομός της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης από τον οποίο δε διέρχεται η Εγνατία Οδός και ταυτόχρονα δεν υπάρχει κάθετος άξονας σύνδεσης μ’ αυτήν.
·         Ιδιαίτερα αντίξοες κλιματικές συνθήκες που υποβάλλουν μεταξύ άλλων τους υπηρετούντες υπαλλήλους σε πολύ περισσότερα έξοδα θέρμανσης από τους συναδέλφους τους σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας κατά τους χειμερινούς μήνες.
·         Η γενικότερη αναπτυξιακή υστέρηση του Νομού μας που πλήττεται ιδιαίτερα από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία όχι μόνο κατά την τελευταία διετία αλλά από το 1995 και μετά.


Η κατάργηση του επιδόματος παραμεθορίων, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέτρο δικαιότερης μισθολογικής πολιτικής, θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και θα επιφέρει άμεσα αρνητικότατες συνέπειες και στην τοπική αγορά.

Ταυτόχρονα με την αποστέρηση, έστω και του  μικρού αυτού ποσού το οποίο μετά από πολλούς αγώνες άρχισε να καταβάλλεται από το Μάρτιο του 2012 επέρχεται και μια επιπλέον ουσιαστική απαξίωση, καθώς με τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής ως παραμεθόριας, πλέον παύει η ευνοϊκή μοριοδότηση στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, το ευνοϊκό καθεστώς στις μετατάξεις, η υποχρεωτική συνυπηρέτηση συζύγων,  γεγονός το οποίο δημιουργεί ένα αποτρεπτικό πλαίσιο είτε για να εγκατασταθεί κάποιος στην περιοχή είτε να επιστρέψει σ’ αυτή.


Τέλος μια πιθανή εξαίρεση του Νομού Δράμας από την καταβολή του επιδόματος θα δημιουργήσει φαινόμενα άνισης μεταχείρισης των υπαλλήλων που υπηρετούν σε νομούς με ανάλογα χαρακτηριστικά.

Καλούμε όλους τους Βουλευτές του Νομού, τους Δημάρχους, τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων του Νομού, το Περιφερειακό Συμβούλιο Α.Μ.Θ τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ.

  • Να στηρίξουν το δίκαιο αίτημά μας για τη διατήρηση χορήγησης του επιδόματος κάτι που ρητά η εγκύκλιος προσπαθεί να αποτρέψει.

  • Να δεσμευτούν ότι θα αντιταχθούν στην με οποιοδήποτε τρόπο παραπέρα μείωση του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων και ότι αυτό συνεπάγεται για την δραμινή κοινωνία.

Καλούμε επίσης τους συναδέλφους σε εγρήγορση για την προστασία του εισοδήματος και της αξιοπρέπειας μας, προκειμένου η λογική του «διαίρει και βασίλευε» να μην επικρατήσει καθώς η διατήρηση του επιδόματος παραμεθορίων περιοχών αφορά τους συνάδελφους που υπηρετούν σε όλο τον νομό Δράμας.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ



Αρναούτης Ιωάννης
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



Σαλπιστής Γεώργιος


ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

1.    Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
2.    Υπουργό Οικονομικών
3.    Βουλευτές Νομού Δράμας
4.    Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
5.    Αντιπεριφερειάρχη Δράμας
6.    Δημάρχους Νομού Δράμας
7.    Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Α.Μ.Θ.
8.    Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
9.    Δημοτικά συμβούλια των Δήμων του Νομού Δράμας
10. Δ.Σ των Πρωτοβάθμιων σωματείων Δημοσίου Τομέα Δράμας
11. Μ.Μ.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου